Павлова: Зад всяко послание на европредседателството ни стоят важни задачи 28.09 | 13:00

То трябва да бъде не само наше, но и на целия регион на Балканите, отбеляза тя

От iNews.bg

Зад всяко от трите главни послания на българското председателство – консенсус, конкурентоспособност и кохезия – стоят още много важни задачи. Това заяви министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на участието си в международна конференция, организирана от Асоциацията на Почетните консули в България, на която беше представена ключовата дейност на организацията в подкрепа на европредседателството ни. Тя отбеляза още, че то трябва да бъде не само българско, а и балканско.

По време на конференцията бяха обсъдени важни теми за външната политика на България, като културната дипломация, миграцията и прилагането на антитерористични мерки.

"Основната дейност на Почетните консули цели както развитието на търговските и икономическите връзки, така и обогатяването на културните и научните отношения между страните. Консулите са ценен дипломатически ресурс и се превръщат в активен инструмент на двустранната външна политика", каза Борислав Боянов, президент на Асоциацията и Почетен консул на Република Малта.

Други специални гости, които взеха участие в международната конференция и споделиха професионалния си опит, бяха Соломон Паси – български политик и бивш министър на външните работи, Н.Пр. проф. Григориос Василоконстандакис – посланик на Гърция за България, и Н.Пр. проф. Лино Бианко – Посланик на Малта в България и Румъния.

Водещи

Най-четени