София може да издържи трус от 8-9-та степен 20.09 | 15:19

Проблемът е, че няма добър контрол да се спазват стандартите: моята молба към министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев е да се отнесе към това колко надежден е контролът, отбеляза тя.

От

Лошо е, когато сме в криза и частните фирми свиват цените и работата да върви само по хартия, но контролът липсва, заяви еврокомисарят.

По стандарти София може да издържи трус от 8-9-та степен, каза пред Би Ти Ви българският еврокомисар Кристалина Георгиева в отговор на въпрос дали столицата ни е готова за земетресения.

„Проблемът е, че няма добър контрол да се спазват стандартите. Моята молба към министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев е да се отнесе към това колко надежден е контролът,“ отбеляза тя.

Кристалина Георгиева даде за пример Чили, където най-силно впечатление й е направило това как се спазват проверките и контролът след земетресението.

„Лошо е, когато сме в криза, а частните фирми да свиват цените и работата да върви само по хартия, но контролът да липсва,“ отбеляза Георгиева. По думите й трябва да се намери друг начин за конкуренция, за да се вдигне качеството и контролът върху него.

Запитана дали България е подготвена за бедствия, българският еврокомисар обясни, че България има много добре подготвени кадри, българските пожарникари са отлични, но не са добре оборудвани технически.

Според нея има възможност да се насочат пари от еврофондовете за пожарникарите. Тя разказа, че пожарникарите са й споделили, че за първи път имат правителство, което се интересува от техните проблеми и търси начин да ги разреши.

Водещи

Най-четени