"Ако спечеля, печеля за цял народ..." 18.07 | 15:30

Страната се прекланя пред подвига на Апостола на свободата (СНИМКИ)

От Теодора Кокаланова

Цялата страна отбелязва 177 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Граждани, представители на местната власт и на политически партии отдават своето преклонение и почит пред подвига на великия български деец и възрожденец, пожертвал живота си в името на свободата на родината. 

Всяко кътче на страната празнува рождението му. Тържества и церемонии са организирани във всички по-големи градове в страната. София, Ловеч, Разград, Благоевград, Добрич, Пазарджик поднасят венци и цветя от граждани, институции, обществени организации и политически партии.

"Свободата на другите, а не своята лична свобода целеше Васил Левски", заяви емоционално заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов, в словото си на церемония по повод на честването на 177 години от рождението на Апостола, която се състоя пред бюст-паметника на великия българин в Борисовата градина.

По думите му Васил Левски с право се счита за най-великата личност в българската история. "Той разбра, че човешкото достойнство е най-важно и ни научи, че всеки иска да живее свободно, да се наслаждава на божията природа, да бъде човек", отбеляза заместник-кметът.

В речта си Чобанов подчерта, че Левски първо дава пример със себе си си, а след това изисква от околните. "Не се подлъгвайте, че тези, които държат парите, държат и бъдещето ви. Защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате като слънце пред очите си. Всекиму ще се държи сметка за делата", цитира заместник-кметът завета на Левски.

Венци и цветя пред бюст-паметника на Левски бяха поднесени от името на председателя на парламента Михаил Миков, на министъра на отбраната Ангел Найденов и кмета на София Йорданка Фандъкова. 

Любими песни на Апостола изпълни мъжката вокална формация "Юлангело" в присъствието на Националната гвардейска част и Представителния гвардейски духов оркестър, предаде БТА. 

Водещи

Най-четени