Анелия Мингова: Изводът на ЕК за ВСС е краен 18.07 | 16:36

Докладът не отразявал положителните действия на магистратите

От Филипа Тодева

Не отричаме наличието на констатираните проблеми, но смятаме, че направеното обобщение и извод са в известен смисъл крайни. Това заяви представляващият ВСС проф. Анелия Мингова по повод критиките в доклада на ЕК, предаде Агенция "Фокус".

Мингова подчерта, че ВСС до момента е атестирал над 1000 магистрати и е избрал повече от 600 административни ръководители и техни заместници. По думите й – за първи път в този доклад натовареността на съдиите се сочи като един от основните критерии в дисциплинарната практика и се говори за нейната непоследователност.

Според нея това е повлияно освен от някои последни решения на Съвета, предизвикали отзвук, също и от някои последни дисциплинарни решения на ВАС.

Тя бе категорична, че този ВСС би могъл да участва активно в процеса на подобряване на нормативната рамка и в оставащото му време - да осигури прозрачен, ясен процес по номинации и избор, който ще бъде направен.

"Този ВСС от самото начало на своя мандат не се радваше на особен комфорт в отношенията си с някои институции. Понякога отношенията ни граничеха с враждебност. Ние също имаме вина, особено в отношенията със съсловните организации и с неправителствените организации. Дано следващият ВСС да се радва на по-добър институционален климат" каза Мингова.

По нейно мнение в доклада не са отразени тези положителни действия в работата на ВСС, които в последните години никой не отричаше и липсата на тази конкретика може да се отдаде на това, че в тези области ЕК не вижда повече проблем и ги счита за успешни.

Най-четени