„Галъп“: 25,4% биха гласували за ГЕРБ 29.05 | 16:30

РБ и ПФ влизат в парламента, АБВ и Атака – не, 37% няма да отидат до урните, сочи проучване на електоралните нагласи

От iNews.bg

При евентуални парламентарни избори ГЕРБ може да разчита на 25,4% от гласовете на избирателите, следва я БСП с 12,4% и ДПС – 5,3%. Това сочи последното проучване на "Галъп” за електоралните нагласи. В парламента имат шанс да влязат, минавайки 4-процентната бариера, Реформаторския блок – 4,8% и Патриотичния фронт  - 4,3%. Под бариерата остават АБВ и "Атака”, показват резултатите от допитването.

Ако Слави Трифонов направи партия, за нея пък биха гласували 3% от гражданите.

37% от анкетираните заявяват, че няма да отидат да гласуват.

През месец май доверие в правителството имат 25%, а 64% заявяват недоверие. 16% оценяват положително парламента, докато отрицателна оценка дават  75%.

Запитването на "Галъп" е независимо и проведено в цялата страна чрез пряко интервю между 13 и 19 май. От агенцията предупреждават, че периодът на изследването е скоро след конгреса на БСП, оттеглянето на подкрепата на АБВ за кабинета и предложението на ДСБ за издигане на Росен Плевнелиев. Времето на сондажа обаче не обхваща изявлението на Росен Плевнелиев, че няма да се кандидатира за още един мандат.

Доверието в президента достига най-ниската си точка от началото на мандата и остава на една от най-ниските си позиции в исторически план – с 23% доверие и 66% недоверие.

"Последиците от всички тези събития тепърва ще оказват влияние върху общественото мнение, но по всичко личи, че засега в отношението към политически процес няма съществена динамика спрямо предишни месеци”, са изводите на социолозите.

 

 

Въпросът накъде върви България месец след месец дава около 20% оптимистични оценки и очаквания и 60% - песимистични. През май 22% отговарят "към по-добро", а 59% - "към по-лошо".

Водещи

Най-четени