"Галъп" при избори днес: 5+1 партии в парламента, ВОЛЯ влиза, РБ на кантар 19.03 | 15:40

Седмица преди изборите подкрепата за БСП и ГЕРБ е равна

От iNews.bg

Дали БСП или ГЕРБ ще спечели изборите ще зависи от последните дни на кампанията. Това показва изследване на Галъп. Според него седмица преди предсрочните избори за депутати в 44-то Народно събрание двете водещи партии са с равна електорална подкрепа и победителят не може да се прогнозира.

Данните преди решителната фаза на изборната кампания показват равенство сред онези, за които може да се очаква да гласуват със сигурност. Формулата на влизащите в парламента остава 5+1.

Сред твърдо решилите да гласуват 30,3% казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували - 29,9%, за Обединените патриоти - 11,5%, за ДПС - 8,1%, за партията на Веселин Марешки ВОЛЯ - 6,5% и за коалицията "Реформаторски блок - Глас народен" - 4,4%. Това са формациите, които биха попаднали в Народното събрание, ако изборите бяха днес.

До изборите обаче има още една решаваща седмица. ГЕРБ разполага с малко по-широк електорален корпус и в момента работи по оползотворяването му. Електоратът на БСП обаче остава в по-мобилизирана форма в сравнение с конкурентния електорат.

1879423

При Обединените патриоти е възможна динамика в дяловете подкрепа във връзка с напрежението с Турция. При ДПС само изборните резултати могат да покажат дали и каква щета нанася ДОСТ - този тип данни трудно могат да се установят със социологически методи, а и невинаги респондентите са искрени в своите отговори, отбелязва агенцията.

ВОЛЯ на Веселин Марешки изглежда ощетена от двуполюсното противопоставяне между ГЕРБ и БСП, което застрашава и по-малките формации. Засега коалицията на Реформаторския блок и "Глас народен" се справя с този проблем, но влизането им в Народното събрание зависи от мобилизацията им.

Калкулацията към днешна дата показва, че до урните се очаква да отидат около 3,7 милиона души. 2,5% от гласуващите вероятно биха зачеркнали опцията "Не подкрепям никого". Тези гласове не са калкулирани в изборния резултат.

Изследването е възложено, финансирано и проведено от Галъп.  

Водещи

Най-четени