„Гориш“, ако пипнеш знамето на ЕС? Искат еднакви наказания за поругаване на българското и европейското знаме 08.03 | 14:19

Влязохме в ЕС без референдум, но гражданската квота на РБ го смята за акт на осъзнат и цивилизационен избор, подкрепен от огромната част от българските граждани

От iNews.bg

Народните представители Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев внасят днес промени в Наказателния кодекс (НК), с които искат поругаването на знамето и химна както на Европейския съюз, така и на България, да се преследват с една и съща строгост на закона.

В момента според член 108 на Наказателния кодекс опетняването  на герба, знамето и химна на Република България се наказва с лишаване от свобода до 3 години или с глоба до 3 000 лева.

"След присъединяването на България към Европейския съюз – акт на осъзнат и цивилизационен избор, подкрепен от огромната част от българските граждани, знамето на ЕС се поставя редом до българското, а при тържествени събития заедно с българския химн се изслушва и този на ЕС. Престъпленията към европейските символи следва да се преследват и санкционират като престъпления от общ характер", мотивират своите предложения тримата народни представители.

(бел.ред. Длъжни сме обаче да отбележим, че национално допитване – референдум, за членството ни в ЕС не е имало и никой не е питал българския народ дали иска да членува в Евроблока. Всъщност това беше осъзнат избор, но не на народа, а на тогавашните партии от властта, които се обявиха против провеждането на такъв.)

Днес Славов, Димитров и Андреев предлагат още член 108 да забранява проповядването на фашистка, националистическа, комунистическа или друга антидемократична идеология, а наказанието за тези престъпления да бъде лишаване от свобода до 3 години или глоба от 3 000 до 5 000 лева.

В сегашния си вид НК забранява проповядването на "фашистка или друга антидемократична идеология", а минимален праг за глобите липсва. В своите мотиви депутатите посочват, че извеждането на фашистката идеология пред скоби като единствена и най-опасна е направено още през 1951 година и оттогава не е променяно. Затова те искат в НК изрично да бъдат споменати националсоциализма и комунизма като не по-малко опасни за демократичните системи идеологии.

Водещи

Най-четени