„Демократична България“ иска от ЕК и ЕП да спрат „Белене“ 15.06 | 15:03

Политическото обединение вече е начертало план как да действа срещу централата

От iNews.bg

"Демократична България" даде пресконференция относно действията си по отношение на проекта за АЕЦ "Белене" на ниво европейски институции - ЕК, ЕП. Пресконференцията откри депутата в ЕП Светослава Малинов, който представи действията, които е предприел и предстоящите инициативи в рамките на европейските институции. Възможностите за европейска защита против проекта АЕЦ "Белене" са много големи и до този момент не са оползотворени достатъчно, изтъкна той. Евродепутът информира за среща с комисаря по енергетика Мигел Ариас Канете, на която го е уведомил за всички факти, както и анализите и опасенията на Демократична България по случая.

Светослав Малинов изрази убедеността си, че ЕК ще следи много внимателно всичко свързано с този проект и ще изисква от българското правителство да изпълнява всички критерии – безопасност, ефективност, всичко според много по-строгите (след "Фукушима") изисквания на ЕС. Срещата е началото на много сериозно сътрудничество с комисар Каниете. Евродепутатът представи и следващите действия:

-Ще бъде задвижена декларация срещу АЕЦ "Белене" с оглед на сеизмичната опасност. Всички евродепутати ще се запознаят подробно за наличието на такава. Подобна декларация има по отношение на турската АЕЦ " Аккую”

-Малинов ще се проведе поредица от срещи с румънските си колеги от ЕП и ще поиска тяхната реакция. Специално ще разговаря и с комисар Корина Крецу, тъй като регионалното развитие също има пряко отношение към "Белене".

-В рамките на ЕП се установи трайно сътрудничество с парламентарната група на Зелените, с които активно ще се работи заедно против проекта АЕЦ "Белене".

-Ще организира специална конференция в рамките на ЕП, на която ще бъдат изнесени всички факти и данни относно рестарта и исканата АЕЦ.

-През цялото време ЕК ще бъда атакувана с въпроси свързани с развитието на темата в рамките на България и ЕС.

Владислав Панев – съпредседател на Зелените, заяви, че възобновяването на АЕЦ "Белене" е грешка на толкова много нива, което прави спирането му приоритет номер едно. Той риветства сътрудничеството и общата работа между ПГ на Зелените в ЕП и Светослав Малинов, като това е един от механизмите проекта Белене да бъде спрян. Панев е убеден, че АЕЦ Белене е беда не само от екологична, икономическа, финансова, но и от геополитическа гледна точка. Като вредата ще бъде и върху всички останали отрасли на икономиката. Съпредседателят на Зелените съобщи за състояли се вече разговори със земеделски производители, които са обявили преместването на бизнеса си от Северна България, поради бъдещото падане на цената на продукцията им и цената на земята в района. Това се случва само заради идеята за строителство на АЕЦ, независимо дали ще се осъществи или не.

Панев е убеден, че АЕЦ "Белене" е поредния пирон в ковчега на българската държавна енергетика, която и без това е в изключително тежко финансово състояние. Начин за преодоляване на тази криза в сектора е повече прозрачност и контрол, като една от възможностите е листване на дъжавнте енергийни дружества с миноритарни дялове на фондовата борса. Такива примери има в Румъния и други държави. Контролът от страна на частни акционери, включително пенсионни и др, фондове е много по-сериозен и силен, отколкото на каквито и да са държавни институции,които са в една и съща лодка с с управляващите енергийния сектор, убеден е Панев. Той подчерта, че АЕЦ Белене ще доведе идо нарастване на държавния дълг на България, който независимо от дивотии на управляващите в последните 10-15 години е намалял. Възобновяването на идеята за нова ядрена централа ще ни вкара в спиралата на покачване на дълга на страната е убеден съпредседателят на Зелените.

"Пренасяме битката и в европейските институции. Смятаме , че там имаме много силни съюзници, заедно с които ще успее да спрем проекта АЕЦ "Белене". Този проект е финансово опасен за България, екологично опасен за България, сеизмично опасен за България.” Така започна изказването си Мартин Димитров. Той подчерта, че Демократична България ще настоява пред ЕП и ЕК всичко по отношение на АЕЦ "Белене" да започне отначало – нов ОВОС, нова социално икономическа оценка, съобразяване с последните европейски директиви след случая с Фукушима за сеизмичните рискове. Мартин Димитров много ясно заяви: "Защото сме убедени, че проекта Белене не може и не отговаря на всички тези изисквания. Европейските институции бързо ще разберат, че сеизмичния риск е не само за ългарските граждани, но и за всички европейци.” Той изрази увереността си, че партньорството с европейските институции както е основата за спирането на " Южен Поток”, така и ще спре АЕЦ "Белене".

"Каквито и договорки да са направили от българската власт с Москва, те не важат за европейските институции и точно там е мястото тези уговорки и сделки да бъдат развалени и спрени”, твърдо е убеден Мартин Димитров. Той подчерта, че: "Ние знаем как да го направим, правили сме го и ще го направим и сега”. На въпрос относно разкриване на евентуални 55 000 работни места, Димитров отговори, че освен спекулацията правена с подобно твърдение, реализацията на АЕЦ "Белене" би застрашила реално повече от 100-150 000 работни места.

Водещи

Най-четени