Диана Ковачева: Всички съдии, бавили дела, подлежат на санкция 12.07 | 16:52

Във ВСС нямало спор за нарушенията на Мирослава Тодорова

От Филипа Тодева

Нека се мери с еднакъв аршин, нека всички съдии, които са забавили дела, бъдат обект на дисциплинарни санкции в случаите, когато това е така. С тези думи министърът на правосъдието Диана Ковачева коментира дисциплинарното уволнение на съдия Мирослава Тодорова, предаде Агенция "Фокус". По думите на министъра във Висшия съдебен съвет няма никакъв спор относно това, че са извършени нарушения от съдия Мирослава Тодорова, а именно, че са забавени дела и едно от тежките дела е погасено поради изтичане на абсолютна давност. "Във ВСС нямаше съмнение за това дали са извършени нарушенията. Направен е и задълбочен анализ на натовареността на съдия Тодорова”, увери Ковачева.

Божидар Сукнаров, член на Висшия съдебен съвет (ВСС), който е участвал в дисциплинарния състав, предложил уволнението на съдия Мирослава Тодорова заедно с Димитър Фикиин и Светла Данова, заяви, че ако утре дойде сигнал или постъпят данни за Владимира Янева ще бъде образувано дисциплинарно производство и срещу нея.

"Ако Янева има 3-4 или 5 години просрочени дела, няма да е по различен резултатът. Това го гарантирам или поне за следващите два месеца, през които сме ние", каза той.

Върховният административен съд е институцията, която единствено може да отмени решението на ВСС за уволнението на Тодорова.

Най-четени