"ЕВН България" поиска 4,2% поскъпване на тока от ДКЕВР 30.03 | 17:11

Предложението вече е внесено в комисията

От Ивайло Ачев

Днес дружествата от групата на "ЕВН България" внесоха в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) своите предложения за промяна на цената на електроенергия за клиентите на дружеството в Югоизточна България за следващия ценови период - юли 2012 година - юни 2013 година. 

Внесеното предложение за промяна на средната цена на електроенергията за битови и стопански клиенти е увеличение от 4,2% от 1 юли 2012 година. Според  "ЕВН България" то продължава да бъде съобразено със средногодишната инфлация за 2011 година, която е 4,2%, но в него са отразени и обявените през месец март 2012 г. регулаторни указания към компанията по отношение на предстоящата либерализация на пазара на електроенергия. По-конкретно тези изисквания засягат новото задължение на дружеството да се регистрира на пазара на балансираща енергия и да заплаща разликите между прогнозираното и реалното потребление на своите клиенти, което изкисква допълнителен ресурс за изпълняване на тази функция.

Първоначалното предложение на "ЕВН България" за увеличение на цената на тока от юли тази година беше за 3,6%. То беше и най-ниското спрямо предложенията на другите две дружества - ЧЕЗ и Е.ОН.

Водещи

Най-четени