„За“ или „против“ Луковмарш 15.01 | 10:46

Шествието, обявено за 15 януари, отново изправи на нокти евреи и националисти

От Филипа Тодева

Организация на евреите в България "Шалом” е силно обезпокоена от предстоящото провеждане на "Луковмарш" на 15 февруари 2014 г., защото тази демонстрация на неонацистки и ксенофобски идеи, униформи, нацистки символи и запалени факли за пореден път ще провокира прояви на омраза, етническо, религиозно и расово противопоставяне. Това заявиха в декларация от "Шалом".

С документа българските евреи призовават институциите, политическите партии и техните лидери, обществени организации и цялото българско общество да се противопоставят на инициативата "Луковмарш".

От "Шалом" описват генерал Христо Луков като прочут с яростните си антисемитски и пронацистки възгледи и твърдят, че ежегодното припомняне на политическата роля на генерал Христо Луков е демонстрация и пропаганда на пронацистки и ксенофобски идеи, поругаване на паметта на милионите жертви на Холокоста и отричане на репресиите и униженията, на които са подложени българските евреи по време на прилагането на антиеврейските закони в Царство България в периода 1941-1944 г.

"Луковмарш" се провежда в София от 2003 година в памет на ген. Луков. Истина е, че той е спорна личност в българската история. Български офицер и министър на войната в Царство България, Луков често е заклеймяван заради връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх. Въпреки това често е сочен като спасител на Кюстендил.

По време на Първата световна война на 28 септември 1918 година, останал на позиция съвсем сам с четири оръдия и само няколко местни жители, той открива огън по настъпващите между Царев връх и Калин камък сръбски войски, с което спира настъплението им към българските окопи, опразнени от участващите във Владайското въстание войници.

Водещи

Най-четени