"Медиана": Ако изборите бяха днес, БСП бие ГЕРБ с 3% 15.05 | 15:44

Четири формации запазват шансовете за преминаване на бариерата, сочи проучване

От Цанка Донкова

Ако евроизборите бяха днес, БСП ще бие ГЕРБ с 3%. Това показва национално представително проучване на "Медиана", направено между 8 и 13 май сред 1014 души, оповестено днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Резултатите посочват, че четири формации - Коалиция за България, ГЕРБ, "България без цензура" и ДПС, биха преминали бариерата за излъчване на евродепутати. Други три - Реформаторският блок, НФСБ и "Атака", запазват шансовете за преминаване на бариерата.

Според данните за Коалиция за България биха гласували 20,5 на сто от анкетираните, за ГЕРБ - 17,1 процента, за "България без цензура" - 9,8 на сто, за ДПС - 7,3 процента.

От останалите формации Реформаторският блок е с най-големи шансове да прескочи бариерата - 4,3 на сто отговарят, че биха дали вота си за него, ако евроизборите бяха днес. НФСБ би получил 3,6 процента, а "Атака" - 3,5 на сто. АБВ би събрала 2,9 процента. Не биха гласували 29,1 процента от анкетираните.

Кольо Колев от "Медиана" прогнозира избирателна активност, близка до предишните евроизбори през 2009 г. - около 2 500 000 - 2 600 000 избиратели.

Той отбеляза, че данните показват странен феномен - с наближаване на изборите намалява и готовността, и желанието да се участва в тях. Според него една от причините е липсата на желана вътрешнополитическа алтернатива.

"Критичността към сегашното управление е висока, но връщането на ГЕРБ е неприемливо за преобладаващата част от избирателите”, обясни той. Като друга вероятна причина Колев посочи влиянието на събитията в Украйна. Преобладаващата част от избирателите не споделят доминиращата позиция на ЕС и САЩ за ролята на Русия в събитията в Украйна като инициатор и виновник за дестабилизацията на региона, посочи Колев.

В този смисъл ЕС и политическият елит влизат в противоречие с преобладаващите обществени нагласи в страната, смята Колев. Това според него дава отражение и върху рейтинга на политиците - при повечето от тях се забелязва спад, нехарактерен за предизборна ситуация.

Според проучването има известни индикации за "излизане от кризата" в личен психологически план. Постепенно очакващите положителни промени за семейството си в материален план се изравняват с песимистите.

В сравнение с 2011 и 2012 г. Намаляват хората, които "ще свиват коланите", а се увеличават тези, които няма да се ограничават драстично. Въпреки това песимизмът по отношение на икономическото развитие на страната е доминиращ, коментира Колев.

Водещи

Най-четени