Научният ръководител на Красьо Черния става професор 14.05 | 16:26

Публичната защита на професурата на Величко Адамов е насрочена за утре

От Филипа Тодева

Скандалният ректор на Стопанската академия в Свищов "Д. А. Цанов" Величко Адамов ще защитава професура утре (15 май). Научният ръководител на Красьо Черния не спира с амбицията да стане истински "професор", след като вече бе обявен и за почетен. Известно е вече, че той е доказан плагиат и преписва. Това се посочва в становището на Висшата атестационна комисия (ВАК), когато през 2001 година отказва да му присъди званието доктор на икономическите науки.

Адамов сам е избрал научното жури, което да обсъди публикациите му, съобщи Калин Костов от Сдружението за европейско качество в образованието. Тримата членове на международното жури, които са от Украйна, Молдова и Румъния, обаче не са присъствали на това обсъждане.

Научните трудове на Величко Адамов не фигурират във фондовете на Национална библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Цели пасажи и страници са преписвани от научните трудове на френски икономист Жорж Депаленс, написани през 70-те години на миналия век и Ричард и Пеги Мъсгрейв.

Според Наказателния кодекс плагиатстването е престъпление от частен характер, т.е. само пострадалото лице, което в случая е френският професор, може да потърси отговорност на Адамов. Прокуратурата в Свищов изрично отказва да предприеме каквито и да било действия по този въпрос, именно защото нормативът не й предоставя механизъм да го направи.

Този случай съвсем естествено повдига въпросът дали закриването на Висшата атестационна комисия беше правилно решение. ВАК се създава и в Русия, и в България след период, в който всеки си приписва някакви академични заслуги. Научната система не може да функционира нормално при пълна либерализация при израстването на академичния състав.

Това позволи на хора като Величко Адамов, в качеството си на ректори, сами да си избират комисиите за защитите. И дали производството на професори не се превърна в доходоносен бизнес. От Сдружението за европейско качество в образованието твърдят, че фирмите на Величко Адамов, съпругата му и близки до тях лица, генерират годишни обороти по стотици хиляди лева.

Стотици дипломи на абсолвентите от Стопанската академия бяха обявени за невалидни, защото Величко Адамов ги е подписал с научно звание, което не притежава, а именно "професор". Реакцията на МОМН беше подмяна на дипломите. Заповедите за откриването на конкурсите за членовете на академичния състав на Стопанската академия Дочев, Баташки и Илиев, са подписани именно от самия Адамов като "почетен професор".

Те обаче няма да се отменят, както в случая с дипломите на студентите. От сдружението очакват министър Сергей Игнатов да обърне внимание на проблема, за да се запази престижа на най-старото висше икономическо училище в България. Всички те са били уволнени от Адамов. Успяват обаче да спечелят делата и да се върнат на работа. Самият Костов има три дисциплинарни уволнения, като и трите са отменени от съда.

"Ако ние не бяхме се възпротивили, Красьо Черния щеше да бъде доктор на науките, а Магда кой знае – може би асистент", коментира Костов. Състудентите на фолк певицата били разпитани дали въобще са я виждали. Оказва се, че са виждали само по телевизията. Тя няма нито едно присъствие на занятия.

На финала ще отбележим, че премиерът Бойко Борисов е наясно с цялата информация около скандала в Свищов. Всички сигнали са му предадени още през 2009 година. Проверката на Държавната финансова инспекция пък констатира груби нарушения на процедурите за обществени поръчки и блоковете, ремонтирани от фирмите на Красьо.

Това означава, че е наясно и вицепремиерът Симеон Дянков. Младите учени не очакват от тях да предприемат кой знае какви действия, но се надяват...

Водещи

Най-четени