„Пирогов“ плаши с протести, ако не получи още финансиране 15.03 | 17:22

Лекарите в спешната болница настояват да се върне стария статут

От iNews.bg

Статутът на институтът за спешна помощ "Пирогов” да се промени, за да може да получава допълнително целево финансиране от бюджета, настояват синдикатите в лечебното заведение. Те заплашват с протести, ако държавата им откаже да осъществи промяната. Протестът няма да е насочен срещу ръководството на болницата, а срещу здравните власти, от които зависи промяната на статута на лечебното заведение, заяви за Дарик д-р Ивайло Филибев, синдикален лидер на "КТ Подкрепа” в "Пирогов”.

Според ръководството на лечебното заведение смяната на статута е единственият начин болницата да се запази. От 2001 г. "Пирогов” е със статут на университетска болница.

"Ще направим опит да изискаме като персонал от проф. Балтов да работи по въпроса за сменяне или по-точно връщане на статута на "Пирогов” с допълнително целево финансиране от бюджета и ако ни се откаже, тогава ще има протести. Но те няма да са срещу ръководството на болницата, а срещу Министерството на здравеопазването и съответно – правителството. Това ще е единственият начин да се запази "Пирогов” и според нас, и според ръководството, тук сме на едно мнение”, посочи синдикалистът на болницата.

Специалистът допълни, че към момента в болницата има заповед на директора за сформиране на група, която да изработи нови правила за определяне на допълнителното материално стимулиране. И уточни, че е имало заповед от страна на ръководството на болницата за намаляване на допълнителното материално стимулиране, която към настоящия момент вече е отменена. 

Водещи

Най-четени