"Развален телефон" между Президентството и БНТ - виновен за гафа 15.01 | 11:46

Вижте мнението на репортера от "Господари на ефира" Боби Ваклинов

От Гергана Златкова

Скандалът след новогодишната реч на президента Росен Плевнелиев предизвика голям обществен дебат. Освен множеството полемики и коментари, случаят придоби широка гласност и в медийното пространство.

Затова никак не се учудихме, че имаше реакция и от страна на предаването "Господари на ефира", които връчиха "Златен скункс" на прессекретаря на президента Мария Иванова. Mалко по-късно със златната статуетка се сдоби и генералният директор на БНТ Вяра Анкова.

Въпреки това за много хора все още не става ясно чия е вината за появата на Скалистите планини в Колорадо в новогодишната реч на мястото, на което президентът говори за красотите на българската природа.

За да внесем малко повече яснота по въпроса потърсихме Боби Ваклинов, репортер на "Господари на ефира", който да ни разкаже за гафа с президентската реч и други тайни около предаването.

Разкажете ни малко повече с какво пресцентъра на Президентството и БНТ заслужиха "Златния скункс"?  

- Мисля, че причината вече е известна на всички. Допуснатата грешка, съвместно от екипа на БНТ и от този на президентството в новогодишното приветствие на г-н Плевнелиев им спечели заветната статуетка. Оказа се, че Скалистите планини се намират в България. 

Защо решихте да връчите "Скункс"-ове и на двете страни?

- Както винаги, потърсихме и двете страни в казуса, най-малкото, за да бъдем обективни. Впоследствие от Президентството разбрахме, че концепцията е тяхна, а снимката е избрана от екипа на БНТ. Вяра Анкова от своя страна пък заяви, че не се съмнява в професионализма на екипа на БНТ и че сам, който не работи, той не греши. Съгласни сме, но нямаше как да пропуснем подобна грешка!

- С г-жа Мария Иванова, прессекретарят на Президентството, се открихме сравнително лесно. Докато с БНТ ситуацията беше коренно различна. Близо седмица дебнах в района на "телевизията – майка”, за да успея да стигна до г-жа Анкова. За радост, в последния ден на срока, действията ми се увенчаха с успех.

От пресцентъра на Президентството веднага взеха мерки, дори служителката виновна за гафа получи последно предупреждение за уволнение. Смятате ли, че и БНТ е необходимо да е реагира по определен начин?

- Най-малкото Вяра Анкова да издърпа ушите на техническия екип, реализирал записа на президентското обръщение! Ха-ха-ха.

Какво смятате за новия имидж на президента "ала Обама"?

- Ние от "Господари на ефира” приветстваме факта, че за първи път от екипа на президентството разчупиха стереотипа и видяхме една много различна президентска реч. Само смятаме, че щеше да бъде по-удачно президентът да е прав, а не седнал.

Защо стана така, че двете страни започнаха да си прехвърлят "топката"? Според Вас кой в крайна сметка трябва да поеме отговорността, тъй като говорим все пак за новогодишната реч на президента?

- Смятам, че и двете страни поеха "политическата отговорност” щом приеха нашия "Златен скункс". Сигурен съм, че ще им носи късмет и занапред ще внимават повече!

Често връчвате "Златен скункс" на личности  от медийното пространство и от управляващите. Държат ли се те по по-различен начин, когато приемат "наградата"? 

- "Златният скункс" е своеобразен критерий за това, доколко човек се е взел насериозно, доколко има чувство за хумор, доколко е широко скроен. Иначе не мога да сложа етикет на определен тип личности. Всеки приема нашия приз различно и затова "церемонията” винаги е толкова интересна.

Как всъщност станахте "повелителят на "Златния скункс"? Как се озовахте в предаването?

- Ходих на кастинг и бях много щастлив, когато разбрах, че продуцентът на "Господари на ефира” Джуди Халваджиян се е спрял именно на мен.

Колко "Скункс" –ове сте връчили до момента?

- По времето на моя "мандат”, откакто аз имам тази чест –  да връчвам "Скункс"-овете в шоуто, съм "раздал” точно 67. До следващото ни интервю обещавам да ги направя 100!

Кой от тях беше най-труден за връчване?  

- Сещам се, че 10 дни чаках актрисата Елена Петрова пред дома й, докато успея да й връча "Скункс"-а, затова, че беше употребила алкохол, преди да шофира. В един друг случай тичах между колите на улица "Раковски”, за да успея да стигна до автомобила на Стоян Кушлев – вече бившият председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Тогава в желанието си да избяга от "Скункс"-а, шофьорът му мина на червено и за малко да прегази един пешеходец.

Всеки ден ставаме свидетели на какви ли не гафове, проблеми и недоразумения в обществото ни. Как точно подбирате тези, които действително заслужават гласност и съответно "Златен скункс"? 

- След сериозно обсъждане в редакцията тежката дума обаче в крайна сметка не е моя, а на продуцента ни.

Като репортер получихте ли своите  5 минути слава? Станаха ли те 10? Чувствате ли се известен и популярен? Сигурно не можете да се отървете от фенки. 

- Когато си част от толкова гледано шоу като "Господари на ефира”, няма как да не станеш популярен. Така че направо не са 5 или 10, а цял час, (ха-ха-ха). Намират се фенки, явно, защото продължавам да съм "необвързан с право на обжалване” (ха-ха).

Ще ни издадете ли кой ще бъде следващият носител на "Златен скункс"?

- Ще си замълча, защото в противен случай рискувам следващият носител на нашата награда така да се покрие, че и аз да не успея да го открия.

Водещите на "Господари на ефира" по професия са актьори. Подочухме, че и ти имаш странично хоби извън "Господарите". Ще ни разкажеш ли повече за това?

- От юноша бледен се занимавам с музика. Имам някои цели и в тази посока, въпреки че работата ми в шоуто е най-важна за мен. Миналата година дебютирах със сингъла "Големият взрив”, който беше сравнително добре приет от публиката. Въпреки че към днешна дата не ми харесва особено. Вторият сингъл обещавам да е по-добър.

Водещи

Най-четени