"Сова Харис": БСП бие ГЕРБ с 3% 23.05 | 09:01

Според последните данни "България без цензура" изпреварва ДПС

От iNews.bg

31-35% от гласовете ще спечели БСП на предстоящите избори за ЕП. ГЕРБ изостава с малко - или 28-32%. "България без цензура" на Николай Бареков пък ще получи около 9-11%, а ДПС - 8,5-10,5%.

Това показват прогнозните данни на агенция "Сова Харис" за евроизборите.

Дори и през седмицата, предхождаща изборите за Европейски парламент, регистрираме известна динамика на нагласите на избирателите. Твърдо решилите да вземат участие във вота бележат малък ръст и според данните вече представляват 45% от имащите право на глас.

Това означава, че в неделя поне 2,6 млн. души ще застанат пред урните.

Хората, които все още имат колебания, съвсем не са малко – 23%, но опитът ни е показал, че тези, които до последната седмица не са се убедили в необходимостта да гласуват, в крайна сметка не гласуват, се казва в анализа на "Сова Харис".

 

Ако говорим за ново явление на българската политическа сцена през последната година, това безспорно е коалицията ББЦ, ВМРО, ЗНС, Гергьовден. Кампанията на тази формация, обявяваща се срещу статуквото, се открои от останалите. Лидерът на формацията поддържаше диалог с обществото, който беше в съзвучие със значителни електорални настроения.

Не е случайно, че резултатите отреждат трето място на организацията, ръководена от Николай Бареков. Дори и на предстоящите избори да не удържи тази позиция в съперничество с постоянния балансьор ДПС, коалицията около ББЦ се превръща във фактор, с който трябва да се съобразяват всички участници на българската политическа сцена.

Данните от изследването показват, че европейската тема още не е особено близка за електората, подкрепящ ДПС. Движението обаче е доказало, че разполага с добре изградена изборна машина и умее да мобилизира привържениците си.

Поради това няма да е изненада, ако и този път ни изненада с висок резултат. Досегашните позиции на партията, ръководена от Лютви Местан, изглеждат напълно защитими и на предстоящите избори.

 

Водещи

Най-четени