Спират строителството при базата на НСА в Несебър 24.04 | 11:33

Базата запазва националното си значение

От Ивелина Георгиева

На днешното правителствено заседание като първа точка от дневния ред бе разгледан въпросът за утвърждаване на базата на Национална спортна академия в Несебър, като обект с национално значение. С този ход правителството стабилизира ситуацията около базата и тя остава с национално значение, коментира ректорът на висшето спортно училище доц. Пенчо Гешев.

Той подчерта, че до голяма степен за това решение на правителството е допринесла активната позиция на студентите на НСА и Националното представителство на студентските съвети. С това решение се гарантира спирането на строителството около базата. Според доц. Гешев ще последват дела във Върховния административен съд от страна собствениците на реституирани имоти, но този път ръководството на НСА ще вземе мерки и няма да допуска грешки.

От територията на базата са извадени вече застроените площи. Срещу един от комплексите, застроени в околността НСА има спечелено дело, но е последвала силна реакция от страна на посолствата на Великобритания и Холандия, защото в този комплекс живеят техни граждани, които са добросъвестни купувачи, съобщи ректорът.

"Ако се изпълни нашето искане би трябвало тази постройка да бъде съборена, но ние правим един компромис, за да се реши по-лесно въпросът", отбеляза той. По думите голяма част от реституцията е криминално извършена, като дори има повдигнато обвинение по случая.

Самият председател на съда в Бургас е фалшифицирал документи и е реституирал 12 дка от базата, разположени непосредствено пред учебния корпус. Редуцираната площ на базата е територия, която се намира в северната част на комплекса и не е от висока важност за НСА. С това решение на МС, с много бързи стъпки, ще се преустанови строителството на тази територия, каза още Гешев.

Най-четени