100 г. от създаването на Военна академия „Г. С. Раковски” 21.04 | 09:31

Наградиха военнослужещи и цивилни служители от академията за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения

От Кремена Бедерева

Президентът на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Аню Ангелов, министърът на външните работи Николай Младенов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов дойдоха за тържественото честване на 100-годишнината от създаването на Военна академия "Г. С. Раковски”.

С тържествен военен ритуал личният състав на академията посрещна бойното си знаме и поднесе венци пред паметника на своя патрон Георги Стойков Раковски, информира Агенция "Булфото".

По повод 100-годишнината министърът на отбраната Аню Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов наградиха военнослужещи и цивилни служители от академията за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения, принос в развитието и усъвършенстването на военно образователната система.

На 11 декември 1911 г. с доклад до държавния глава цар Фердинанд І военният министър генерал Никифор Никифоров прави аргументирано предложение за основаването на българска военна академия. В мотивите си той изтъква, че развитието на военното дело изисква и нашата армия по примера на другите държави "да се постави по пътя на едно по-правилно културно развитие".

Посочена е необходимостта от сериозно подготвен офицерски състав и единен научен център за войската. На 12 декември 1911 г. докладът е одобрен от цар Фердинанд І, а след три дена в 15-ото обикновено Народно събрание е внесен за разглеждане и утвърждаване законопроект за създаването на Военната академия.

Член 6 от него гласи: "Да не бъдем поставени по отношение на висшето военно образование в зависимост от чуждите военноучебни заведения”. На 1 март 1912 г. той е гласуван от народните представители, на 20 април с Указ № 26 цар Фердинанд І утвърждава Закона за Военната академия, а на 8 май нормативният акт влиза в сила след публикуването му в "Държавен вестник".

Водещи

Най-четени