13 новозаразени със СПИН са регистрирани само от началото на 2012 година 13.02 | 10:17

От 14 февруари започва втори етап от националната кампания за превенция на СПИН

От Деляна Петкова

От 14 февруари започва втори етап от кампанията за превенция на СПИН. Това заяви в ефира на bTV националния координатор по СПИН д-р Тонка Върлева. Тя обясни, че в страната работят 19 кабинета, където всеки може да си направи безплатни и напълно анонимни изследвания за страшната болест.

 

През миналата година официално регистрираните болни от СПИН са били 201 души, а само от началото на тази година вече има 13 души, на които е открито заболяването, допълни д-р Върлева.

Голяма част от заразените, регистрирани през 2011 година, са от рисковите групи – 32% са заявили, че употребяват инжекционно наркотици, 27% са имали рискови сексуални практики. Най-младият заразен е на 17 години, който също е от рисковата група. Най-възрастният е над 75 години. Между 5 и 10 години той е носил вируса, без да знае. "Това е най-голямото предизвикателство на СПИН – няма симптоми", коментира националният координатор.

Данните още от миналата година показаха, че има увеличаване на възрастта на заразените. Допреди 56% новите случаи са били основно в групата до 29 години.

От 2010 година обаче тенденцията е различна – 34% са новозаразените в тази възрастова група, но за сметка на това се увеличават заразените във възрастовата група 30-45 години. Тази тенденция се запазва и през следващите години.

Д-р Върлева припомни и начините за предаване на СПИН – по полов път, чрез иглите, използвани многократно и по вертикален път – от майката на детето. По тази причина при постъпване в болница на бременните жени се прави тест за болестта. При ранно откриване на заболяването има шанс до 98% да се роди напълно здраво дете.

 

Водещи

Най-четени