145 лв. пенсия за стаж и възраст от 1 юни догодина 08.12 | 09:06

Парламентът прие още да се увеличат минималните осигурителни прагове

От Кремена Бедерева

Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 1 януари до 31 май следващата година ще бъде 136,08 лева, а за периода от 1 юни до 31 декември - 145 лева, реши снощи парламентът, който прие няколко разпоредби от проектобюджета на ДОО за следващата година.

Парламентът прие да се увеличат минималните осигурителни прагове, информира още БТА.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов обясни, че синдикатите и работодателите са се договорили за 50 икономически дейности, при които минималните осигурителни прагове да се вдигнат средно с 6,9 на сто, а за останалите 35 икономически дейности не е постигнат компромис, затова мнозинството предлага увеличение с 4,5 процента.

iNews припомня, че една от идеите на правителството е увеличаването на възрастта за пенсиониране с още една година, което да се отнася до всички категории работещи. Мярката трябва да влезе в сила от догодина. Срещу това обаче се обявиха синдикатите, които започнаха протестни действия, като на 30 ноември се проведе и национален протестен митинг.

След редица срещи на синдикатите с управляващите се стигна до решение от 1 януари 2012 година пенсионната възраст да се вдига с по четири месеца в следващите три години.

По данни на НОИ в момента ефективната възраст на пенсиониране за трета категория труд за жените е 61 години, а за мъжете - 64,2 години, при необходимо изискване съответно 60 и 63 години.

Водещи

Най-четени