145 случая на пушене в болниците хванали инспектори 18.07 | 16:19

Петима медици са заловени с цигара на работното си място

От Ивелина Георгиева

145 нарушения на забраната за пушене на закрити места са установили проверяващи инспектори в лечебните заведения в рамките на един месец.

Това са само междинните резултати, тъй като проверката е започнала в началото на юни, съобщи министър Константинов. Днес той откри училище за бременни в софийската болница "Шейново".

Общо 3570 проверки са извършили здравните инспектори през изминалия месец. Контролът на забраната обхваща всички болници и всички структури на извънболнична помощ.

Най-много са нарушенията в София, като са хванати петима медицински специалисти с цигара на работното място. На нарушителите са наложени глоби в размер на 450 лв.

Най-честите нарушения са за намерени угарки и цигари в пепелниците или в кошчетата за боклук, както и липса на обозначаване на помещенията за пушене.

Проблемът с тютюнопушенето на работното място е в трудността на промяната в начина на мислене на болничните и на всички служители, коментира д-р Иван Костов, директор на САГБАЛ "Шейново".

Проверките ще продължат до края на септември месец, уточниха от здравното ведомство и конкретизираха, че целта е все по-малко хора да посягат към вредния навик.

Водещи