15 бъдещи дипломати ще работят за успешното Българско председателство 06.01 | 13:36

В рамките на следващите 6 месеца кандидат-дипломатите ще бъдат активно ангажирани

От iNews.bg

Със старта на Българското председателство на Съвета на ЕС започна и професионалният път в сферата на дипломацията за 15 стажант-аташета, които вече са назначени във ведомството.

Те са преминали успешно всички етапи на обявения през октомври миналата година общ конкурс за назначаване на 15 държавни служители на длъжност "стажант-аташе".

В рамките на следващите 6 месеца кандидат-дипломатите ще бъдат активно ангажирани с работа по събитията от програмата на Българското председателство, за които Министерството на външните работи е отговорно. Така стажант-аташетата ще имат възможността да придобият ценни познания и опит в областта на външната политика в един исторически за страната ни момент.

За да стигнат до тук, всички те преминали през трите етапа на конкурса за млади дипломати - подбор по документи, писмен изпит и устно събеседване с комисия. 15-те стажант-аташета са разпределени в дирекциите "Държавен протокол", "Международно право и право на ЕС", "Политики и институции на ЕС", "ООН и сътрудничество за развитие", "Права на човека", "Политика за сигурност", "Обща външна политика и политика на сигурност на ЕС", "Югоизточна Европа", "Близък Изток и Африка", "Източна Европа и Централна Азия" и "Двустранно европейско сътрудничество".

Водещи

Най-четени