15 загинаха в автобусна катастрофа край Своге (ДОПЪЛНЕНА 4) 25.08 | 19:28

Рейсът е излязъл от пътя, преобърнал се е и е паднал под шосето

От iNews.bg

15 души загинаха в автобусна катастрофа край Своге. Първоначално се знаеше за 12 жертви, а малко след това за 13. ПТП-то е станало към 17:10 ч., когато е получен сигналът, предаде БНР. Катастрофата е станала на шосето между Лесков дол и Своге. 

По неизяснени засега причини и по първоначална информация автобусът е излязъл извън пътното платно, преобърнал се е и е паднал на площадка под нивото на пътя.

Пред агенция "Фокус" от Спешна помощ съобщават, че към момента жертвите са 13. Линейки извозват пострадалите към София. Според данни на БНТ ранените са много. 15 коли на Спешната помощ са изпратени от София. По още 6 пътуват от Враца и от Монтана.

Участъкът на инцидента временно е затворен за движениe.

Според информация на БНР ранените се откарват към столичните болници ВМА (Военномедицинска академия), "Пирогов" ИСУЛ и Окръжна болница, както и към Враца. На място са изпратени и екипи на пожарната.

Трафикът се спира от патрули на Пътна полиция откъм Нови Искър и Ребърково. Въведени с обходни маршрути. В посока София автомобилите се движат по пътя Своге – Искрец – Бучин проход. В посока своге маршрутът е  софийският Околовръстен път – Костинброд – Бучин проход.

По информация на БНР жена, която е била сред тежко пострадалите, е починала в линейката на път за София. Не става ясно обаче дали тя е 13-ата жертва, тъй като първоначалните данни бяха за 12 загинали. Малко по-рано "Фокус" съобщи за превозвана към столицата 40-годишна жена в изключително тежко състояние, но и от информацията на агенцията не става ясно дали става въпрос за същата жена и дали това е тринадесетата жертва.

Продължава да е неясна причината за тежката катастрофа. По първоначални данни автобусът е изгубил контрол, ударил е няколко автомобила по пътя си преди да излезе от платното, предаде бТВ. 

Все още не е ясно точно колко хора са пътували в автобуса. По данни на БНТ ранените са 27. Така излиза, че в рейса са се возили не по-малко от 42-ма души.

Зрител на бТВ информира, че автобусът е превозвал туристи, които са се връщали от посещение в манастира "Седемте престола". Пак според него и снимка, която е направил, автобусът е бил почти чисто нов MAN. 

По отношение на причините за тежката катастрофа от БНР съобщават, че в района е имало изключително силна буря. Заради силния дъжд видимостта е била изключително ниска и най-вероятно заради това се е стигнало до инцидента.

Пак по данни на радиото в автобуса са пътували пенсионери, като се потвърждава информацията, че те са били на екскурзия до манастира "Седемте престола".

Водещи

Най-четени