17% увеличение на военните учения в страната 11.07 | 12:50

Стремежът е броят да се запази и през 2014

От Теодора Кокаланова

"За миналата година има 17% увеличение на броя на ученията за всички въоръжени сили в сравнение с 2012", отбеляза министърът на отбраната Ангел Найденов. 

По думите му стремежът е броят на ученията за 2014 г. да поддържа това ниво. "Не мога да гарантирам какво ще се случи до края на годината. Това е начин да се постигнат необходимите умения, възможности, включително и национални учения", допълни Найденов. 

Според министъра ще се тренира в една многофункционална среда, ще се подобряват процедурите за взаимодействие, съответно и оперативната съвместимост.

"Това е начин да се компенсира участието на международните сили и операции", каза министърът, който е на борда на фрегатата "Верни" и наблюдава епизоди от международното военноморско учение "Бриз 2014".

Това е 18-ото издание на учението и подготовката за него се извършва в рамките на 9 месеца, така че според Найденов няма как да има връзка с кризата в Украйна. "Дали има връзка учението, което се провежда от Руския черноморски флот, това е тема, която няма как да коментирам аз", каза още министърът на отбраната.

Ангел Найденов коментира и провелия се протест срещу учението, предаде агенция "Фокус". "Това не е учение, което може да предизвика напрежение в двустранните отношения в това число и от страна на България", каза министър Найденов.

 

 

Водещи

Най-четени