1700 чиновника ни трябват за председателството на ЕС 12.09 | 11:43

Започват срещите ни с Естония и Австрия, обсъждаме и приоритетите, на които ще залагаме 

От iNews.bg

България ще има нужда от 1700 чиновника, които да работят около и по време на председателството на Евросъюза, което ще поемем от 1 януари 2018 г. "От вчера вече имаме оферти за обучение на тези 1700 души от българската администрация. То трябва да приключи до октомври следващата година”, заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева на брифинг по повод участието ни в предстоящата първа среща на триото Естония-България-Австрия, която ще се състои в Талин, предаде БГНЕС.

Там ще се проведе срещата на "новата тройка” - България, Естония и Австрия. "Вероятно там ще се видим с новия външен министър на Естония и ще чуем вижданията на Австрия за общата ни работа. Там ще говорим за приоритетите и за разпределение на задачите. Започвам да се притеснявам от някои въпроси като: как ще повдигнем стандарта на живот на българите по време на нашето председателство, посочи вицепремиерът. Ние сме председатели на Европейския съвет, което означава, че ние председателстваме страните-членки, един от важните органи на общността”, отбеляза още Кунева.

Приоритетите ни се определят на първо място от европейската програма 2020, а вторият ограничител е дали има достатъчно зрели досието или фишове, които са на такава степен на подготовка, че да разчитаме те да приключат по време на нашето председателство, отбеляза Кунева. Накрая ние ще се отчетем по това доколко сме успели на придвижим нашите директиви до финал. Ще дам пример: две страни от ЕС заявиха, че за тях преговорите за споразумението ТПТИ е приключило. Третият приоритет е визията, която можем да дадем по теми, които не са в сферата на законодателството или не са част от инициативите на Европа 2020, каза тя. И отново даде примери с декларацията на младите учени, с необходимостта от обсъждането на кохезионната политика, на търговските споразумения. Според нея Великобритания може да бъде включена в общата търговска политика на ЕС. Българската администрация е много подготвена, защото тя не е преставала да работи по подобни теми, смята Кунева. Досега от българския бюджет не е даден и един лев за подготовката за бъдещото ни председателство, средствата идват от т.нар. комуникационна стратегия. Всяко министерство казва какво му е необходимо, а министърът на финансите ще решава дали парите могат да бъдат дадени.

Ще обърнем внимание на стимулиране на бизнеса на малките предприемачи и ще коментираме темата за т.нар. сини карти, допълни директорът на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година посланик Любомир Иванов. Темата за енергийния пазар е важна и в сравнение с много страни на ЕС, които са развили взаимни връзки, страните от Източна Европа имат по-големи предизвикателства, каза той. И продължи- надяваме се триото от страните на срещата в Талин да вземат нови мерки в тази посока, да се обединят за единни усилия, които да повлияят на цялостната политика на ЕС.

Приоритетите на се измислят от моя кабинет, а се предават от съответните министерства- до 31 август поисках календар от тях за събитията по време на българското председателство, подчерта Кунева.

Не коментирам хипотези, отговори Меглена Кунева на въпрос на медия как оценява хипотезата за смяна на българския кандидат за най-високия пост в ООН.

Водещи

Най-четени