18 партии бавят отчетите си пред Сметната палата 17.03 | 14:27

Срокът изтича на 15 април

От iNews.bg

Само 18 партии от общо 163 регистрирани са подали досега - 2 седмици преди крайния срок, отчетите си в Сметната палата, съобщават от ведомството.

Задължението да се подадат финансови отчети на хартиен и електронен носител се отнася за всички регистрирани партии, които не са прекратили  дейносттта си. Съгласно Закона за политическите партии, годишен финансов отчет, който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представянето му, както и когато не е придружен с декларацията със списъка на дарителите, се смята за неподаден.

Пропусналите срока пък са заплашени от глоба между 5 и 10 000 лева, загуба на субсидия, а при липса на отчети през две поредн години - и от възможността политическата сила да бъде разпусната.

До 15 април Сметната палата ще публикува на интернет страницата си представените от политическите партии финансови отчети за 2015 г. и списъците на дарителите им, наименованията на партиите, които не са подали отчети в срок, както и списък на партиите, получили държавна субсидия през предходната година.

Водещи

Най-четени