20 години мъж живее в камион в Пловдив 14.03 | 14:56

Той многократно отказвал да се премести

От Цанка Донкова

20 години мъж живее в камион в Пловдив. 62-годишният Никола Шантиклера е обитавал превозното средство в район "Северен" до вчера (13 март), когато мъжът е бил изведен от фургона от свои роднини.

Днес (14 март) служители на район "Северен" и полиция са докаралли камион с платформа и голям кран. Близо два часа е продължила операцията по натоварването на "дома" на Шантиклера на платформата и откарването му за скрап, съобщава регионалният сайт Marica.bg.

Навремето семейството на Никола е било едно от най-богатите в квартала. По-късно, когато той и сестра му са наследили къща на ул. "Средец" 34, решили да я съборят и на нейно място да построят нова. Строежът стигнал до основите на новата сграда, когато братът и сестрата се скарали и изоставили начинанието.

С 5 хил. лева Никола си купил стария камион, сложил вътре едно легло и заживял в него и така 20 години. Последвали обаче жалби на съседи, роднините поставили нов фургон в двора, но Шантиклера отказал да се пренесе.

"Той си беше направил камиона удобен за живеене. В новия нямаше нито ток, нито вода", твърди жена от съседната къща. Тя споделя, че никога не е имала проблеми с Никола и често му е помагала, както и той на нея.

От кметството и Инспектората на общината обаче са направили десетки актове и предупредителни протоколи към мъжа. Шантиклера обаче категорично отказвал да се изнесе.

Акцията по извозването на камиона е била планирана след множество жалби от съседи.

"Децата си не смеехме да пуснем на улицата пред блока. Постоянно е пиян. Многократно съм подавала жалби в районното управление на полицията, както и в район "Северен". Той събира всички пияници от квартала, а напоследък стана и агресивен. Страх ни е да пуснем децата си на улицата, тъй като ходи въоръжен с нож", оплака се жена от съседен блок.

Мъжът работел в Стъкларския завод преди промените. Нямал съпруга и деца. Не е ясно и от какво се е препитавал, защото не е бил клошар.

Според друга съседка обаче той бил голям чистник.

"Все искаше вода да се къпе. Не му беше лесен живота - нападаха го, крадяха му телевизори, няколко пъти го пребиваха. Но като цяло не е лош човек”, разказва тя.

След операцията служители на "Чистота" са почистили района, от боклуците, натрупали край оградата на имота.

Съседите не знаят къде е отведен Шантиклеров, но потвърждават, че през последните месеци той е бил в лошо здравословно състояние.

Водещи

Най-четени