2000 майки предсрочно на работа, осигуряват им детегледачки 29.09 | 17:54

Държавата ще има плаща година и половина с пари от европрограма

От iNews.bg

Между 1500 и 2000 семейства ще имат възможност да получат детегледач за период от 18 месеца по проекта "Родители в заетост", финансиран от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която обяви старта на проекта.

От днес (29 септември) до края на октомври във всички бюра по труда в страната ще се приемат заявления по образец от родители, чиито деца не са приети в ясла или детска градина, и имат нужда от детегледач, за да се върнат на работа или да потърсят такава. При голям интерес от страна на родителите, финансовият ресурс от 20 млн. лв. може да бъде увеличен, а срокът за подаване на заявления за кандидатстване ще бъде удължен, уточни Русинова. Подаването на заявлението не е обвързано с адресна регистрация. То може да бъде подадено във всяко едно бюро по труда в страната. До две седмица ще бъде готов и електронният вариант на заявлението за кандидатстване.

Изискванията към родителите, които кандидатстват по "Родители в заетост", е да бъдат в отпуск по майчинство за отглеждане на дете, ако са наети по трудово или служебно правоотношение, да са безработни или самонаети лица. "Целта на проекта е да бъдат подпомогнати работещите хора, безработните и неактивни лица, които по някаква причина нямат възможност да запишат детето си в ясла или детска градина", коментира зам.-министър Русинова. "Приоритет за нас са родителите на деца с увреждания, самотните родители, многодетните семейства", добави тя.

Изборът на детегледач ще бъде изцяло на семейството, чието дете ще бъде отглеждано. Важно условие е родителят да докаже, че е направил постъпления да запише детето си в ясла или детска градина, но то не е било класирано. Детето трябва да е на възраст от 0 до 5 години. Няма ограничение за наличието на родствени връзки между родителите и детегледача, нито ограничение по отношение на възрастта на детегледача. "Една пенсионирана медицинска сестра или учителка, която се чувства жизнена и трудоспособна, също би могла да упражнява тази професия", заяви зам.-министърът.

Отделите "Закрила на детето" към Агенцията за социално подпомагане ще осъществяват контрола при изпълнението на проекта "Родители в заетост". "Когато има опасения, че може да има ситуация на недостатъчно добро отглеждане на детето, тогава ние като контролен орган можем да се намесим", подчерта зам.-министър Русинова.

Детегледачът ще подписва трудов договор за 8-часов работен ден с Агенцията по заетостта и ще получава месечно възнаграждение в размер на минималната работна заплата. Договорът ще е с 6-месечен изпитателен срок, през който родителите имат право да го прекратят, ако не са доволни от грижите за детето си, обясни заместник-изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Татяна Пашинова.

Водещи

Най-четени