231 млр. евро инвестирани в София за 15 години 10.03 | 17:55

25% от работната сила е в столицата, създава 40% от БВП

От iNews.bg

Инвестициите в София през последните 15 години са 231 млрд. евро. Това съобщи на среща с търговски аташета и икономически съветници главният изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация Владимир Данаилов. Повече от половината от чуждестранните инвестиции у нас се правят в столицата, а в последните години чуждестранните инвеститори са компании от 77 държави, предимно от Германия, Австрия и Холандия, обясни той.

Една шеста от продукцията на индустрията в страната е съсредоточена в София, подчерта Данаилов. 25% от работната сила е в столицата и създава 40% от БВП. 49% от жителите на града между 25 и 64 години имат университетска диплома, посочи директорът на столичната агенция.

Той изтъкна, че в София се развиват много интензивно обещаващи индустрии като информационни технологии и аутсорсинг на бизнес процесите. С 25 000 специалисти в областта на информационните технологии София се нарежда на трето място в света по брой на IT-та на глава от населението.

Бум отбелязват зародилите се сравнително скоро т.нар. креативни индустрии за създаване на електронни игри като 7% от работната сила на града е заета в тази сфера, съобщи Владимир Данаилов.

Водещи

Най-четени