250 българчета ще учат в най-скъпите школа в Европа 18.11 | 10:50

Родителите са готови да платят по 133 000 евро на година

От Десислава Маданска

250 българчета ще учат наесен в най-скъпите пансионни училища в Европа. Тенденцията показва, че заможните родители предпочитат да изпратят децата си да учат зад граница още в гимназиалния етап.

Това заяви образователният консултант Ели Тончева след изложение на престижните образователни институции. По думите ѝ така семействата гарантират, че наследниците им ще получат образование на световно ниво, а след това – и директен вход в желания университет.

Тя обясни, че записването на дете в пансионно училище е много по-скъпо, отколкото да се издържа студент в чужбина, информира в. "Преса".

"Става въпрос за семейства на юристи, лекари, строителни предприемачи, бизнесмени", уточни Тончева.

Най-често имотните българи избирали да изпратят наследниците си в училища на Стария континент. Основните дестинации били престижните училища в Англия и Швейцария, където обучението излизало съответно между 15 000 и 46 000 паунда и до 133 000 евро на година.

Таксите обичайно включват обучение, помагала, настаняване, храна. На повечето места в сумата влизат и посещения на музеи, галерии и екскурзии, свързани с обучението. Почти задължително в програмата са пътувания до различни градове в Европа, за което родителите трябва да плащат допълнително.

Училищата обаче насърчават всеки отличник или тийнейджър с изключителен талант в спорта и изкуствата, като правят отстъпка от таксата. Някои от тях обявяват и стипендии.

Веригата английски училища "Катс" например дава отстъпка от 5000 паунда на трима свои възпитаници в чест на раждането на престолонаследника на Великобритания принц Джордж. Именно в Швейцария се намира и най-скъпото пансионно училище "Ле розе". И до днес школото продължава да пази в дълбока тайна чии наследници са записани там. Българчета има непрекъснато, като в определени години броят им достига 11 въпреки годишната такса от 133 000 евро.

Записаните ученици получават уроците си на английски, френски и немски. Тийнейджърите се обучават в два кампуса: през летния сезон – близо до Женева, а през зимата – в курорта Гщаад, където дневният им график включва и каране на ски. В учебната програма са включени хуманитарни мисии в Индия и Африка, експедиции до пирамидите в Египет, както и посещения на опера или на състезания от Формула 1. Всеки от възпитаниците на пансиона разполага със свои прибори с монограм, а за годишната забава на младежите се наема замък, където да танцуват като истински принцове и принцеси.

В пъти по-евтино излиза обучението в Испания, където децата се настаняват в дом на местно семейство. Целта е малчуганите да не се откъсват от близка до семейната среда. Цените на Иберийския полуостров са средно между 18 000 и 20 000 евро.

Най-четени