3 млн. лева до 2014 г. за рейтинговата система на ВУЗ-овете 23.07 | 17:17

Създаването на "Рейтингова система на висшите училища в България" е проект

От Петя Михайлова

Три милиона лева са планирани до 2014 г. за поддържане и обновяване на рейтинговата система на висшите училища.

Това каза заместник-министърът на образованието, младежта и науката Петя Евтимова, цитирана от БТА.

"Тези средства ще са от Европейския социален фонд и тяхното планиране е представено и одобрено от Комитета по наблюдение. Очакваме мненията на ректорите - дали да се запазят критериите в рейтинговата система, дали да има промяна и дали да се прилага еднаква матрица за всички професионални направления, или да се въведат различни матрици за художествените, техническите и за медицинските специалности, или да се използва универсална матрица", отбеляза заместник-министърът.

Желанието на МОМН е да използваме резултатите от рейтинговата система при финансирането на висшите училища и това ще се стане, след като тя се запише в нормативен акт и след подробното описване на тази процедура, обясни Петя Евтимова.

Тя съобщи, че в Закона за висше образование и наука, който се подготвя, трябва да бъде разписана рейтинговата система. Целта е финансирането на висшите училища да се обвърже с резултатите от рейтинговата система, коментира още Евтимова.

Създаването на "Рейтингова система на висшите училища в България" е проект, изпълняван от дирекцията "Висше образование" на Министерството на образованието, младежта и науката. Той се осъществява с финансовата подкрепа на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд.

Рейтинговата система беше представена на 4 ноември 2010 г. от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и от Института "Отворено общество".

За първи път чрез рейтинговата система на висшите училища в интернет се получава цялостна представа за системата на висшето образование у нас, заяви при представянето тогава министър Игнатов.

Водещи

Най-четени