381 сигнала за купуване на гласове 24.10 | 16:09

Граждани и организации са информирали МВР за 679 нарушения на изборния процес

От iNews.bg

В МВР са постъпили общо общо 679 сигнали за нарушение на изборния процес. 381 са сигналите за купуване на гласове за утрешните избори за местна власт. По тях са образувани 114 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес. Това съобщи директорът на Дирекция "Координация и информационно-аналитична дейност" Лъчезар Милушев, цитиран от Фокус.

МВР даде брифинг във връзка с предприетите мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на местните избори.

313 сигнали за нарушения са подадени на тел. 112. От граждани в районите управления "Полиция" и по откритата линия на МВР са постъпили 243 сигнала, уточни Милушев. И допълни, че е "характерна активността на гражданите" при подаване на сигнали по откритата линия на МВР.

"Към момента са подадени 108 сигнала, 69 от които са съотносими към дейността на МВР. Прави впечатление, че се увеличава значително броят на сигналите, които подават гражданите с личните си имена и данни, които са общо 71", каза експертът от МВР. И увери, че всички сигнали по най-бързия начин се предават на съответната областна дирекция на МВР и се осъществява незабавна проверка.

Вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова пък заяви, че всички сигнали за купуване на гласове, получени в МВР, се проверяват. Тя подчерта, полицията работи по утвъднен план "с конкретни дейности, срокове и отговорници по оперативно издирвателната дейност, охранителни и превантивни действия, пожарна безопасност и информационно и комуникационно осигуряване при провеждането на изборите".

Областните дирекции контролират изпълнението на дейностите, а дирекция "Инспекторат" извършва проверка по създадената организация за изборите, като отстранява констатираните пропуски.

"За координиране на работата на МВР, ДАНС и Прокуратурата, със съвместна заповед е формирано национално междуведомствено звено, създадени са и областни междуведомствени звена за координация и противодействие на територията на съответната област. Сключено е споразумение за сътрудничество и с Асоциация "Прозрачност без граници" за взаимодействие по осъществяване на превенция и противодействие на престъпленията и другите правонарушения, свързани с упражняване на избирателните права на гражданите", отчете още Бъчварова.

От началото на август към МВР се организират и провеждат срещи с представители на водещи електронни медии, неправителствени организации, Софийския университет "Св.Климент Охридски" и съвместно с аналитичната дирекция на МВР се изготвят анализи на практиките за купуване на гласове и се обменя информация за конкретни случаи.

"Всички сигнали за купуване на гласове, които са получени в МВР, се проверяват. Всички действия по постъпилите сигнали се осъществяват след писмени указания на съответната прокуратура. Стриктно се спазват правилата за предоставяне на информация по разследванията", увери вицепремиерът Бъчварова.

Водещи

Най-четени