400 бежанци чакат обвинения в ареста 25.11 | 13:18

Спецпрокуратурата поема афганистанецът, изгорил българския флаг

От iNews.bg

В момента на територията на районните управления в цялата област Хасково са задържани по реда на Закона за МВР 400 лица. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод безредиците в центъра в Харманли, предаде БГНЕС. За всички тези 400 задържани за срок от 24 часа засега предстои да бъде установено какво е конкретното им участие в случилото се. Към обед нямаше повдигнати обвинения, тъй като прокуратурата чака доказателства.

"Прокурорите от Харманли са убедени, че в случай на събиране на достатъчно доказателства ще следва да се поиска постоянното задържане на лицата от съда, заради което ще се постановят и 72-часовите арести”, обясни Арнаудова и добави, че очаква по-късно днес от колегите й информация за това колко са задържани и са с повдигнати обвинения.

Там са настанени над 3000 души по данни на ДАБ. В резултат на случилото се там са причинени значителни имуществени вреди и са пострадали множество хора. "По предварителни данни от МВР пострадалите полицейски служители са около 24”, каза Арнаудова.

Районната прокуратура в Харманли в момента провежда досъдебно производство с първоначални работни обвинения за хулиганство при условията на изключителна дързост и цинизъм както и за унищожаване и повреждане на чуждо имущество на значителна стойност.

"В момента се установяват причините за възникването на тези безредици. По непотвърдена, но предварителна информация причината е че тези лица не желаят да останат на територията на центъра, искат да напуснат България и да се отправят към Европа. За същите лица са били организирани медицински прегледи, за да се установи какво е здравословното им състояние, което те очевидно са възприели като някаква форма на принуда. Това са първоначалните данни, но разбира се причините за възникване на този инцидент ще се установят в нашето разследване”, подчерта Румяна Арнаудова.

Във връзка с информация, която се разпространи в интернет във връзка със запален български флаг, Арнаудова посочи, че за този случай е уведомена компетентната специализирана прокуратура. Те са започнали разследване и е създадена необходимата организация афганистанецът, който е идентифициран и задържан, да бъде доведен днес в София. Заедно с него ще дойдат за разпит и полицаите, които са свидетели. Спецпрокуратурата ще го задържи до 72 часа.

Водещи

Най-четени