5 блока в кв. "Борово" падат при трус над 7 по Рихтер 14.11 | 10:04

Според експертиза, обследвала състоянието на високите сгради след земетресението през май

От Кремена Бедерева

Пет 19-етажни блока в София са заплашени от срутване при евентуално земетресение от над 7 по Рихтер. Това става ясно от експертиза, обследвала състоянието на високите сгради в квартал "Борово”, засегнати от силния трус през май, информира bTV.

Въпреки успокоенията на сеизмолозите, че земетръси с магнитуд над 7 не са характерни за столицата, в историята не е имало такива случаи и не се прогнозират, хората от въпросните блокове се тревожат.

Не само защото има потенциална опасност за живота и жилищата им, но и защото те самите трябва да се погрижат за обезопасяването на сградите, което излиза средно по 8000 лева на семейство.

"Необходими са мерки по укрепване на блоковете, така че да приемат максималния земетръс за София. Между 9-и и 12-и етаж най-вече са проблемите. Има програма за кредитиране на такива ремонтни дейности. Договорили сме кредити с 5,9% лихва за 10 години, от която хората могат да се възползват”, заяви арх. Влади Калинов, който работи в Столична община.

Жителите на петте сгради, построени през 70-те и началото на 80-те години на миналия век, обаче не са съгласни да се нагърбват с кредити. За да помислят над такава възможност, настояват да им се гарантират безлихвени заеми.

"Искат да се укрепят 4-те външни стени на сградите. Това изисква дълбане на фундамента, до кота нула, и монтаж на стоманени части. Но това струва пари, а тук сме все стари хора. Децата ни и те са с ипотеки, взели са си свои апартаменти, не могат да се ангажират. Повече страх се насажда, отколкото има основание. Създава се психологическо напрежение”, смята домоуправител на един от засегнатите блокове в "Борово”.

Кметът на район "Красно село” Пламен Църноречки коментира в ефира на "Нова телевизия", че работата по укрепването трябва да започне веднага - такава е препоръката на експертите, обследвали сградите.

Живеещи в блоковете експертизата е просто начин те да бъдат изплашени, тъй като да се случи земетресение с такава мощност не е много вероятно за района на София. Един от хората тук заяви, че повече се страхува от профучаващите със 100 км в час автомобили по улицата, отколкото от земен трус.

Според Църноречки постоянно е контролирал процеса на изготвяне на експертизата на блоковете. Но няма друго решение, освен собствениците да се погрижат за укрепването им.

Водещи

Най-четени