50 лв. депозит за разкопаване на тротоари и зелени площи 05.08 | 14:59

За разкопаването на улици с интензивно движение депозитът ще бъде 100 лв. на кв. м

От Петя Михайлова

Депозит от 50 лева на кв. м ще внасят физически и юридически лица, които искат да разкопаят тротоарни настилки или зелени площи.

Това заяви заместник-кметът на Столичната община (СО) Ирина Савина, цитирана от БТА.

Мярката е в новите договори за извършване на ремонтни дейности на подземната инфраструктура, които ще се сключват с изпълнителите. В тях е предвидено освобождаване на депозита в рамките на пет години, като всяка година ще се връщат по 20 на сто от него, отбеляза Савина.

За разкопаването на улици с интензивно движение депозитът ще бъде 100 лв. на кв. м, а за по-ненатоварени улици - 80 лв. на квадратен метър. За възстановената настилка ще се изисква и сертификат от независима лаборатория за качеството на асфалта.

Целта на общината е да се прекрати некачественото възстановяване на пътните, тротоарните или зелените площи след извършването на ремонтни дейности.

Срокът за възстановяване на настилката при аварийни ремонти на улици с масов градски транспорт е три календарни дни, на градски магистрали, важни кръстовища и ключови артерии в София - 24 часа, а на вътрешноквартални улици - до пет календарни дни.

Възможно е удължаването на сроковете при неблагоприятни метеорологични условия.

Водещи

Най-четени