7 души бяха задържани при операция "Опасните" 06.05 | 09:12

Един от задържаните е служител на МВР, друг - служител на Министерство на отбраната

От Кремена Бедерева

Полицията издирва лидера на бандата, задържана при специализирана полицейска операция "Опасните”. Столичната полиция издирва Върбан Асенов Борисов, по прякор Боксьора, на 31 години от София, за извършено тежко криминално престъпление. Борисов е известен на органите на реда за въоръжени грабежи.

Гражданите, които разпознават търсения мъж и имат информация за местонахождението му, могат да се обадят на тел. 112 или в най-близкото полицейско управление. Анонимността е гарантирана.

Специализираната операция "Опасните” срещу престъпна група за въоръжени грабежи в София и страната се проведе в събота вечерта (4 май). При въоръжен грабеж на заложна къща в София бяха задържани шест мъже и една жена. Един от задържаните е служител на МВР - Първо РУП, друг - служител на Министерство на отбраната.

В групата има криминално проявени лица, които са регистрирани в полицията за въоръжени грабежи, като при някои от престъпленията са привеждали жертвите в безпомощно състояние, обясни вътрешният министър Цветан Цветанов пред Агенция "Фокус”.

"Групата се наблюдаваше в продължение на последните 20 дни денонощно, за да можем да реагираме в момент, когато се консумира престъплението и да могат да бъдат извършени всички процесуално-следствени действия за документиране на престъпната им дейност”, каза Цветан Цветанов. Групата е задържана при извършване на въоръжен грабеж на територията на кв. "Сухата река” на заложна къща.

По оперативни данни групата е съпричастна към въоръжени грабежи на златарски магазини и ателиета, извършени на територията на страната през последните 9 месеца.

Продължава работата по документирането на престъпната дейност на задържаните при операция "Опасните", съобщи старши комисар Валери Йорданов, директор на СДВР. Продължават обиските и претърсванията на повече от 15 адреса на територията на София и Перник, ползвани от лицата.
Задържани са и четири автомобила, ползвани от тях.

От пресцентъра на МВР допълват още, че около 18.50 в събота, маскирани и въоръжени, членовете на групата проникнали в заложна къща в столицата, откъдето откраднали 300 грама златни бижута и сумата от 1300 лева. При извършване на престъплението се придвижвали с противозаконно отнет автомобил, уточниха от МВР.

В резултат на съвместните действия на служители от СДВР и Специализирания отряд за борба с тероризма седмина от членовете на групата са задържани. Действията по разследване на цялостната престъпна дейност на групата продължава.

Водещи

Най-четени