912 хиляди лева са разплатени за отчуждени имоти на магистрала "Струма" 28.12 | 16:45

През пролетта ще бъде възобновен ремонта на пътя Кюстендил - София

От Гергана Златкова

912 000 лв. са разплатени за отчуждени имоти при изграждането на втори лот на автомагистрала "Струма”. Това съобщи областният управител на Кюстендил Иван Каракашки, цитиран от агенция "Фокус”.

За обезщетяването на собствениците на имоти са заделени 1 700 000 лева. "Цената на имотите зависи от вида на самите имоти.

Има цени, които са по-малко от 200 лева, но в района на Бобошево, Кочериново, Бараково цените са по 1 000 лв. за декар. Има комисия, която е ангажирана с обезщетенията и тя заседава ежеседмично”, обясни Каракашки.

Областният управител посочи, че е получил уверение, че от пролетта на 2014 г. ще бъде възобновен ремонтът на пътя Кюстендил – София, в района на Конявската планина, който е бил спрян през 2009 г.

Във връзка със състоянието на отсечката в планина са направени няколко срещи с представители на Агенция "Пътна инфраструктура”, в резултат на които пътят е обезопасен на няколко места. На опасните завои в планината е нарязано асфалтовото покритие, извършено е и асфалтиране на около 2-3 километра. В момента се извършва планиране на предстоящ ремонт на пътя Кюстендил-Бобошево.

Освен това се работи по околовръстното на Бобошево.

"Има готов проект и финансиране на пътя Кочериново-Рилски манастир, но там има дела за собственост на определени парцели, които спират ремонта”, обясни още Иван Каракашки.

Той посочи, че през лятото на тази година е започнала работа по изграждането на втория лот на автомагистрала "Струма”, свързващ Дупница с Благоевград. Строежът трябва да завърши след година и половина. "Надявам се, че в по-далечен период, 2017-2018 г., да се направи връзката между магистрала "Струма” и магистралите "Тракия” и "Хемус”. Тези години са и реалните за започване на работа по коридор №8”, подчерта Иван Каракашки.

Водещи

Най-четени