TV7 сезира прокуратурата по случая „Каолин“ 26.06 | 10:17

Разследване на телевизията показа високите цени, на които компанията продава варовик на ТЕЦ-ове

От Деляна Петкова

Телевизия TV7 сезира Софийска градска прокуратура във връзка с разследване на журналист в медията. То касае цените на варовика, който продава "Каолин" на частните енергийни компании ТЕЦ "Марица Изток"1 и ТЕЦ "Марица Изток"3.

Сигналът е подаден от името на директора на "Новини" на телевизията Николай Бареков.

Според проучването на телевизията компанията "Каолин", чийто мажоритарен собственик е Иво Прокопиев, е продавала на по-високи цени варовика за частните енергийни централи.

ТЕЦ-овете имат дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията, обясни преди дни в едно от предаванията на TV7 министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Варовикът участва в ценообразуването на електроенергията – той се използва в пречиствателните инсталации, тъй като се свързва със серния диоксид.

От TV7 обясняват още, че не случайно сигналът е подаден в Софийска градска прокуратура. Там се разследват сигнали срещу висши чиновници. Според разследването на телевизията в случая се оказват замесени имената на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков и на депутата от БСП Петър Курумбашев.

Сигналът за нарушение е приет от Градския прокурор Николай Кокинов. Той обясни пред камерите на TV7, че сигналът ще бъде заведен, ще получи номер и разпределение, и ще се провери от полицията.

Най-четени