US-изтребителите обезоръжени в нашето небе, само МиГ-ове ще стрелят, ако се налага 24.08 | 20:19

В края на месеца у нас ще дойдат максимум 8 американски самолета, във въздуха обаче ще има най-много 2

От iNews.bg

Американските изтребители, които ще се включат експериментално в охраната на българското въздушно пространство между 9 и 16 септември, ще летят без да имат никакво право да използват оръжия. Ако случайно се налага, огън ще откриват само българските ВВС. Това съобщиха от Министерството на отбраната по повод днешното решение на кабинета да позволи на изтребители на САЩ да се включат в т.нар. Air Policing в българското въздушно пространство. От Министерски съвет ясно са регламентирали изпълнението на конкретни съвместни задачи, като се определят специфични ограничения за дежурните самолети на САЩ.

При охраната на въздушното пространство на България действията на изтребителите на САЩ се ограничават до изпълнение на мисиите: зона за дежурство във въздуха; прехват; визуално опознаване; съпровождане и намеса. Не им се разрешава употреба на оръжие, включително и за предупредителна стрелба. В случай на необходимост такова право ще имат единствено българските МиГ-29. Те ще се използват приоритетно и ще имат винаги водеща роля при изпълнението на съвместните задачи в родното небе.

В края на август в България ще се предислоцират до 8 самолета от ВВС на САЩ, както и екипажи и обслужващ състав. При изпълнение на конкретни задачи по Air Policing обаче във въздуха ще могат да бъдат максимум 2 американски изтребителя, посочват още от военното ни министерство.

Водещи

Най-четени