А, Б, В не стига - учат първокласниците и на @ 26.03 | 11:28

IT специалисти предлагат информатика да се учи в І клас

От Ивелина Георгиева

Специалисти в областта на информационните технологии предлагат информатика да се учи в първия клас. Това стана ясно на среща в Софийския университет "Св. Климент Охридски" между академици, декани на факултети и IT специалисти, на която се разисква въпросът за създаване на Обществен съвет към Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН).

Трябва да се обнови учебният предмет "Информационни технологии" в училищата, предложи Явор Джонев, който води работна група по образованието на IT асоциациите. По думите му IT специалистите трябва да са катализатори на развитието на образованието.

Първо, трябва да се направи промяна на учебния план, като се засили изучаването на математика, каза Радостина Мекова, директор на Професионална гимназия по телекомуникации и представител на МОМН.

"Ако искаме да развиваме IT техниката, трябва да развием информатиката." За целта тя предлага математика да се изучава 4 часа седмично, защото не може да се обучаваш по информатика, без преди това да си усвоил математиката.

"Не може математика в професионалните и езикови гимназии да се учи 2 ч. седмично и 13 ч. английски език в средното образование", посочи Мекова.

Академиците и експертите предложиха да направят експертен съвет към МОМН, който да има две основни функции - едната да подпомага министерството във формулирането на държавната политика по някои текущи въпроси на образованието и втората на стратегическо ниво в по-дългосрочен план за образователната реформа.

Общественият съвет трябва да има три направления, които са на училищно и предучилищно ниво, висше образование, икономика на знанието или постигне на добавена стойност в икономически аспект.

Структурата на съвета да се състои от два съпредседатели - единият да бъде министърът на образованието, а другият - човек, избран от самия съвет.

По думите на Джонев за момента МОМН дава много добри индикации към предложението на специалистите от Алма Матер.

6ecdef07-2acb-142d-6947-49a5f3a6c3d5

Водещи

Най-четени