А аз, като порасна, искам да стана IT! 14.10 | 13:03

За сериозен дисбаланс по професионални направления в гимназиите алармира просветният министър

От Филипа Тодева

Най-търсените специалности в професионалните гимназии у нас са "туризъм" и "информационни технологии". Това, според просветния министър проф. Анелия Клисарова, показва сериозен дисбаланс по професионални направления.

Клисарова предупреди, че у нас трудно се намерят шлосери, фрезисти, стругари, асансьорни техници и жп работници.

Сред проблемите министърът посочи липсата на работещ механизъм за сътрудничество между професионалното образование и социалните партньори, и бизнеса като цяло. Други трудности пред развитието на професионалното образование са свързани с намаляващия брой ученици в професионалните гимназии, което води до намаляването на броя на тези гимназии.

"В последно време нашите ученици предпочитат да кандидатстват в елитни училища и не избират професионалното образование", посочи министърът и заяви, че е необходимо да се гарантира на учениците, че ако завършат професионално образование, ще могат бързо да се реализират на пазара на труда, допълва БТА. 

Друг основен проблем, по нейно мнение, е свързан със застаряването на учителите в професионалните училища заради липсата на мотивация сред младите хора, която може да се стимулира чрез прилагането на някои социални пакети.

Водещи

Най-четени