АПИ: Катастрофата на "Струма" не е можело да бъде избегната 07.02 | 11:14

Камерите за наблюдение са разположени на 4 км една от друга и нямат покритие на цялата магистрала, а инцидентът е станал почти в средата между две камери, посочи инж. Дончо Атанасов

От iNews

Дори информационната система на новоизградения участък на магистрала "Струма" да е работила, катастрофата от вторник пак е нямало да бъде избегната, каза пред "Нова телевизия" членът на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов. При инцидента загина един човек, 13 души бяха ранени, а 29 превозни средства са повредени в различна степен.

Атанасов уточни, че рамките, на които има камери за наблюдение, са разположени на четири километра една от друга и реално няма покритие на цялата магистрала. Катастрофата във вторник е станала почти по средата между две рамки.

В отговор на въпрос, той каза, че когато бъде изграден информационният център и системата заработи, информация към пътни знаци с възможност за дистанционно изменение ще се подава от диспечери. Те ще следят и картината от камерите, за да подават адекватна информация към информационните табла.

Вчера от агенция "Пътна ифраструктура" съобщиха, че участъци от "Струма", които ще са покрити от система за наблюдение и информация ще са три - Благоевград - Крупник, Крупник - Кресна и Кресна - Сандански. Системата ще има общ център за управление на трафика и той ще започне работа със завършването на участъка между Благоевград и Крупник. В тази част от магистралата се работи от август миналата година и по план трябва да е готова в началото на 2021 година. Възможно е обаче забавяне заради откритите археологически находки по трасето на магистралата.

Днес инж. Дончо Атанасов обясни, че е в ход процедура за изграждане на Интелигентната транспортна система и на магистрала "Тракия", като и там ще има наблюдение с камери и метеорологични станции за даване на информация за температурата и потенциален риск от заледяване. Амбицията ни е всички магистрали да бъдат покрити с такива система, каза Атанасов.

Водещи

Най-четени