Аварийни екипи под пара заради бурните ветрове 14.03 | 20:32

124 спасителни акции са осъществени до 18.00 ч. Какво да правите при силни ветрове

От Диана Цветкова

На 124 сигнала за извършване на различни спасителни дейности, свързани с бурните ветрове, са се отзовали пожарникарите и спасителите от началото на деня до 18.00 часа, съобщи МВР.

На тел. 112 са подадени 204 сигнала за произшествия, 76 от които са били за пожари, а 124 – за спасителни и аварийни дейности.

Към момента аварийните екипи участват в локализирането на 28 произшествия на територията на цялата страна.

Екипите на столичната пожарна и на областните управления "Пожрна безопасност и защита на населението” са реагирали на 97 сигнала за паднали дървета, клони, надвиснали опасни предмети и отнесени части от покриви при бурните ветрове.

Най-много сигнали са подадени в областите Пловдив, Хасково, Кърджали, Габрово, Благоевград и Ловеч.

В различни части на страната има отнесени части от покриви на частни и обществени сгради. По-рано през деня бурният вятър стана причина да бъдат евакуирани учениците от училището в Кричим.

Заради усложнената обстановка МВР излезе с инструкции за безопасно поведение при силни ветрове и смерч. Ето и съветите на специалистите:

- Потърсете подслон и бъдте възможно най-кратко време на открито;

- Когато сте навън, трябва да внимавате за падащи отломки и други предмети;

- Силните ветрове и смерчът засягат предимно горните етажи и тавански помещения. Преценете и ако е необходимо, използвайте за убежище мазето на сградата;

- Ако сте далеч от дома си, за временно укритие може да използвате обществените сгради и подлези;

- Ако сте на път и не можете да намерите бързо подслно, е добре да спрете автомобила далеч от електропроводи, дървета и надвиснали скални маси;

Водещи

Най-четени