Активизира се политическият диалог София-Атина 04.07 | 14:31

Плевнелиев и Папуляс се споразумяха за задълбочаване на сътрудничеството

От Олга Андреева

Президентите на България и Гърция, Росен Плевнелиев и Каролос Папуляс, които днес се срещнаха в Атина в рамките на първата официална визита на новоизбрания български държавен глава в чужбина, се споразумяха политическият диалог между двете държави да бъде активизиран.

В тази посока до края на годината ще бъде проведено съвместно правителствено заседание, на което двете страни да направят отчет на случилото се след първото такова заседание в София през 2010 г. и да очертаят нови инициативи, съобщи гръцката информационна агенция АПЕ-МПЕ.

В съвместните си изявления след срещата Папуляс подчерта, че Гърция има желание за задълбочаване на сътрудничеството с България, като изтъкна, че в момента Атина и София се радват на сърдечно и искрено приятелство, което е от стратегическо значение.

Папуляс изтъкна, че въпреки икономическата криза България е най-важният търговски партньор на Гърция, като през 2011 г. обемът на двустранните обмени е надвишил 2,4 млрд. евро, а гръцките инвестиции в България са над 3 млрд. евро.

На срещата между двамата държавни глави е обсъдено енергийното сътрудничество, развитията в ЕС, както и перспективите пред страните от Западните Балкани, като по последния въпрос и двамата са изразили мнение, че бъдещето на съседите е в евросъюза.

От своя страна на пресконференцията Плевнелиев подчерта, че българо-гръцкото приятелство действително е от стратегическо значение за стабилността и мира в региона и пое ангажимент да работи неуморно за задълбочаването му, като отбеляза, че неслучайно първото му посещение извън страната като държавен глава е именно в Атина.

Българският президент пожела още успех на новоизбраното правителство на Андонис Самарас и подчерта, че София приветства вота на гръцкия народ в подкрепа на политиката на възстановяване на икономика и на оставане в еврозоната, като същевременно увери, че България ще продължи да подкрепя Гърция по пътя ѝ към нов икономически растеж.

Отличните отношения между България и Гърция са били потвърдени и на срещата между Плевнелиев и председателя на гръцкия парламент Евангелос Меймаракис. Двамата са се съгласили, че на кризата трябва да се реагира с общи мерки, както и с мерки, водещи да икономическо развитие.

Програмата на Росен Плевнелиев в Гърция продължава със среща с кмета на Атина Георгиос Каминис, а утре и със среща с представители на гръцкия бизнес. По-късно през утрешния ден той ще замине за Солун, за да присъства на откриването на клона за Северна Гърция на Гръцко-българската търговско-промишлена палата.

Целта на палатата е до края на годината да включва поне 50-70 гръцки и български фирми, да съдейства за задълбочаването на сътрудничеството между двете страни и за улесняване на учредяването на нови фирми, както и да подпомага гръцките фирми, развиващи дейност в България, отбелязва вестник "Македония". Плевнелиев, който днес беше награден с най-висшия гръцки държавен орден, утре ще получи почетна докторска степен от Македонския университет. 

Водещи

Най-четени