Активността на референдума едва прескочи 20% 29.01 | 09:35

Изглежда все пак парламентът ще обсъжда въпроса

От Кремена Бедерева

Повторното въвеждане на протоколите от секционните комисии в ЦИК не отчита разминавания в броя на участвали в гласуването граждани. Според данните броят на гласувалите е 1 405 183 избиратели.

"Това число, като се съотнесе към броя на избирателите в списъците, съгласно ГД ГРАО – 6 949 120 и към тях прибавим 1 773 души, които са заличени, защото ще гласуват в чужбина, и онези 7, които получиха удостоверение за гласуване на друго място, си е малко над 20%", обяви заместник-председателят на ЦИК Румяна Сидерова, предаде БНР.

Точният отговор ще бъде получен днес от "Информационно обслужване". Предполага се, че до обяд или поне в ранните следобедни часове ще бъде факт окончателното решение с обявяване на резултатите.

Сидерова коментира и разликата в избирателните списъци и данните от последното преброяване. По думите й данните от преброяването не са точно данни за населението. "Преброиха се само тези, които пожелаха. Точните данни за населението се намират в регистрите на общините и са събрани в национална база данни на ГД ГРАО", отбеляза тя.

Според Сидерова, няма забавяне в обявяването на резултата от референдума.

"Винаги резултатите са били обявявани в законовия срок – след три дни", увери тя.

________________________________

*20% от всички гласували е законово изискан праг, за да може въпросът на референдума да бъде обсъден повторно в Народното събрание

Най-четени