Американци изнасят българско оръжие за Сирия 04.10 | 12:28

"Ислямска държава" продава петрол за 15 долара, на борсите цената му е над 3 пъти повече

От iNews.bg

Български оръжия се продават в Сирия. Това става с посредничеството на американски фирми. За това алармира експертът по сигурност проф. Николай Радулов в ефира на Нова ТВ. Според него търговията с оръжие е и основната причина все още да не бъде решен проблемът с "Ислямска държава”. Според Радулов всички продават оръжия в Сирия.

Специално за родното производство на военна техника Радулов обясни, че преди 7-8 до 10 години българската оръжейна индустрия е била изолирана от търговията, включително и в дестинации, които традиционно са били купувачи на този вид наша продукция. В един момент обаче тези пазари отново са били отворени за българско оръжие, но вече с продажбата му са се занимавали американски фирми, обясни експертът. Той даде и пример с автомати "Калашников”, произведени в България, които се продават в Сирия чрез съвместна българо-американска фирма. Тя е регистрирана в САЩ, сред акционерите й е собственикът на български военен завод, а ръководител на въпросната фирма е бивш американски сенатор.

Радулов смята още, че конфликтът в Сирия няма да спре още поне няколко години, тъй като има много хора, които печелят от това. Не става дума обаче само за търговци на оръжие. Петролът също е причина световните сили да не решат веднъж за винаги проблема с ИД. Според Радулов западни държави купуват петрол на дъмпингови цени от терористите. "И как няма да го купуват, като цената му е 15-16 долара на барел. А по борсите е към 49 долара”, казва експертът.

Радулов смята за възможно и започналите руски атаки в Сирия да увеличат бежанския поток към Европа, включително и към България. Но проблемът не е само там. Според Радулов няма и индикации, че ще намаляват хората, които бягат от Афганистан, а те са 18% от мигрантите.

Европа трябва да поеме инициативата за разрешаване на конфликта в Сирия, тъй като е най-потърпевша от него, смята още Радулов. Според него двете големи и силни държави -  САЩ и Русия, засега не искат да изпратят срещу ИД сухопътни сили, без които няма как да бъдат преборени терористите. Причината, според Радулов, е тежкият опит, който двете страни имат от Виетнам и Афганистан. "Затова те ще се пазят до последно да не изпращат жива сила в Сирия. Затова инициативата за разрешаване на конфликта трябва да дойде от Европа, тъй като тя е най-сериозно застрашена мигрантските вълни”, каза още експертът.

Водещи

Най-четени