Андон Роков временно оглавява ДКЕВР 30.01 | 11:44

Докато бъде избран постоянен председател, което ще се случи следващата сряда

От Ивелина Георгиева

Андон Роков ще е временно изпълняващ длъжността председател на ДКЕВР, докато бъде избран постоянен такъв, което ще се случи следващата сряда на правителственото заседание.

В момента той е член на държавния регулатор.

Роков е завършил Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Има дългогодишен опит в областта на енергетиката и търговското право. Бил е заместник главен юрисконсулт на "Булгаргаз" ЕАД, синдик и адвокат. Владее руски и френски език.

Премиерът Бойко Борисов освободи от длъжност досегашния председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Предложението е във връзка със забавянето и липсата на разработени и приети подзаконови административни актове, свързани с Третия енергиен либерализационен пакет, което стана причина Европейската комисия да сезира Съда на ЕС.

Това са Наредби за изменение на наредбите за регулиране на цените на електрическата енергия и природния газ, Наредба за изменение на наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката и правила за достъп до газопреносната и газоразпределителната мрежи.

Промените се налагат във връзка с транспонирането на европейските правила за вътрешен енергиен пазар. 

Водещи

Най-четени