Апаши крадат обеци от ушите на жертвите си 20.01 | 11:07

Местата, на които действат са тъмни улички, входовете на блоковете или в асансьорите

От Цанка Донкова

Дръзки крадци буквално ще свалят и кожата ви. Около 50 брутални обирджии късат обеци директно от ушите на жертвите си в София. През последните месеци броят на нападенията е нараснал до 60 на ден, съобщава в. "Телеграф".

"Някои посягат от бедност, други идват сутрин в София с точно такава цел и след като направят 2-3 удара си тръгват сякаш нищо не се е случило.", разказват криминалисти.

Апашите най-често са били мъже между 17 и 35 години. Мнозинството от тях са роми и наркозависими.

Местата, на които действат са малки и тъмни улички,  входовете на блоковете или в асансьорите, където възможностите за самоотбрана са минимални. Набези обаче са извършени и на спирките, когато жертвата им се качва или слиза от градския транспорт.

Обирджиите имали свои хора, които пласирали плячката за по 10-15 лева за грам. Така те си докарвали близо по 200 лева дневно.

Напоследък апашите се обединявали в банди. Засечени са и ученически такива. Според полицията този тип престъпници били най-опасни, защото при най-малка съпротива са били готови да наранят жертвата си.

Според пострадали раната от скъсаното ухо зараства за около месец, но страхът остава за дълго.

Криминалистите твърдят, че поне 50% от тези престъпления се разкриват, но трябва да има подадена жалба в полицията. Към момента обаче само половината от пострадалите са се осмелили да подадат такава.

Водещи

Най-четени