Аргументите на президента за ветото били политически 07.08 | 16:57

БСП ще поиска свикване на извънредно НС за президентското вето

От Лазар Тодоров

"Ветото беше очаквано и не ни изненада. За нас под съмнение стоят мотивите на президента. Ние не можем да приемем обвиненията в непрозрачност на тази актуализация или в липсата на диалог. Ако по някакъв начин президентът е проспал бюджетната процедура, то е добре да се знае, че към промените в бюджета има становище и на работодателите, и на синдикатите, които подкрепяха бюджета”.

Това каза Антон Кутев на извънредна пресконференция на БСП, след като по-рано днес президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето върху актуализацията на бюджета.

"Това, че процедурата по диалог била подценена, не е вярно", смята Кутев. Според червения депутат след срещата на финансовия министър с президента, на която Чобанов се е опитал обстойно да обясни какво следва с актуализацията на бюджета, показва липса на експертен поглед.

"Фактът, че президентът внесе ветото, показва, че аргументите вече са политически". Според Кутев това е опит да се намеси в бюджетния процес – "факт, който не влиза в президентските правомощия”. Кутев напомни, че разпределението на средствата при актуализацията на бюджета е в три сфери – бизнес, социални плащания, фискален резерв. Кутев обвини президента като бивш министър в правителството на ГЕРБ за резерва, който е останал.

"Предишното правителство и служебното - всички тези сили направиха куп бели". Кутев уточни, че БСП съвместно с правителството на Орешарски, ще започне преговори с всички заинтересовани страни – работодателски организации, синдикати, хора с увреждания, майките, които са пряко засегнати с размера на майчинските, тютюнопроизводителите, бизнеса, който си чака разплащанията, хората, които потребяват ваучери. т.е., има огромно количество хора, които са заинтересовани от този бюджет.

Според него наложеното вето от президента е опит за политическа намеса, която му се струва неправилна. Червеният депутат съобщи, че ще бъде поискано свикване на извънредно НС за президентското вето. "Въпреки очевидната некоректност на президента с това вето, ще си направим разговорите и след тях ще предизвикаме извънредно заседание на парламента", закани се Кутев.

Водещи

Най-четени