Архимандрит Августин, известен като Баба Гуси, почина 29.04 | 16:51

Прилошало му на автобусна спирка пред манастира

От iNews.bg

Архимандрит Августин от Троянския манастир е починал в ранния следобед в болница. Новината бе потвърдена от Троянския манастир пред iNews.

Днес по обяд му е прилошало на автобусната спирка пред манастира и веднага с линейка бил откаран в болницата в Троян. Заедно с монаха до болницата са отишли и двама служители от обителта, съобщиха от манастира.

Троянският архимандрит стана известен като Баба Гуси, след като йеромонах Кирил го нарече така. Тази информация "изтече" по една телевизия, след това и в социалните мрежи, а накрая беше шумно разгласена от всички медии, включително и от ефирни телевизии с национален обхват. Към всичко това се прибавиха и безскрупулни обвинения и дори заплахи за физическа разправа от двама братя свещеници от Сливен.

Само преди две седмици архимандритът отново беше атакуван от журналисти и активисти и записът беше пуснат в ефирно предаване с национален обхват.

Най-често пък "Шоуто на Слави" използваше образа му в скечовете си.

Вероятно всичко това е сринало и без това разклатеното здраве на архимандрит Августин, коментираха клирици.

Архимандрит Августин е роден като Васил Кирилов Здравков в Благоевград на 26 април 1952 г. Завършил Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" на гара Черепиш и Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София. Става монах в Бачковския манастир през 1981 г., а след това е пратен от Св. синод на БПЦ на специализация в Московската духовна академия, където придобива кандидатска (сега докторска) степен по богословие.

Връща се в Бачковския манастир, но по-късно е изпратен на послушание в Преображенския и в Дряновския манастир, докато на 20 април 1992 г. преминава на послушание в Троянската света обител, където остава 22 години до смъртта си на днешния ден. Успоредно с послушанията си на манастирски брат архимандрит Августин изпълняваше и задълженията на енорийски свещеник в близките села край манастира, тъй като в Троянска духовна околия има голям недостиг на свещеници.

Опелото и погребението по последни данни ще се проведат на 30 април 2014 г. от 14 ч. в Троянския манастир. Там на 1 май предстои приемане-предаване на игуменството между епископите Браницки Григорий и Велички Сионий.

Водещи